Sinds 1 januari 2015 is de tolkvoorziening voor de leefuren overgeheveld naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Mensen die op zoek zijn naar werk en daar een tolk bij nodig hebben, krijgen daar sinds dit jaar een vergoeding voor via de Participatiewet. Om goed te kunnen volgen hoe de overgang van deze tolkvoorzieningen verloopt, hebben belangenorganisaties voor doven en slechthorenden en de beroepsverenigingen voor tolken een vragenlijst opgesteld.
Geen tolk of geen opdracht meer?
Als je door deze nieuwe regelingen geen tolk (schrijftolk, tolk NmG of NGT) heeft kunnen krijgen/vinden dan vragen we je om dit te melden via deze vragenlijst: https://nl.surveymonkey.com/s/monitorregelingtolken2015. Ook tolken die door de nieuwe regeling opdrachten niet (kunnen) aannemen vragen wij om dit te melden via dezelfde vragenlijst.
Deze meldingen zijn nodig om te kunnen kijken hoe de veranderingen in de praktijk werken. Met de meldingen kunnen de belangenbehartigingsorganisaties en beroepsverenigingen van tolken naar de politiek om verbeterpunten bespreken.
Het is de bedoeling dat voor ieder knelpunt een nieuwe melding wordt gemaakt. Heb je vaker geen tolk of opdracht kunnen krijgen, dan moet je dit iedere keer opnieuw melden.
Vragenlijst
De vragenlijst begint met een aantal algemene vragen en een vraag of je tolk of tolkgebruiker bent. Daarna is er voor beide groepen een eigen vragenlijst. De gegevens worden anoniem en vertrouwelijk behandeld.