Een doof echtpaar wilde in maart 2015 een vliegreis boeken via het reisbureau. Tot hun grote verbazing werd hen echter verteld dat doven bij vliegmaatschappij Transavia alleen onder begeleiding mogen reizen. Tijd voor advies van het Rechtshulploket.
De advocaten van het Rechtshulploket waren heel duidelijk in hun reactie over dit voorval: “de Wet gelijke behandeling handicap of chronische ziekte (Wgbhcz) verbiedt het maken van onderscheid bij het aanbieden van openbaar vervoer diensten (artikel 8). Deze bepaling is echter alleen van toepassing op bus-, tram- en treinvoorzieningen en helaas dus niet voor het vliegtuig. Nu is er op dit moment een aanpassing van de wet in voorbereiding waarbij het maken van een ongerechtvaardigd onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte bij het aanbieden van diensten ook discriminatie oplevert.
— Johan Wesemann (@JohanWesemann) 17 juni 2015
Twitteren met Transavia
Wachten tot de wet is aangepast voordat doven zonder begeleiding kunnen reizen slaat natuurlijk nergens op. Johan Wesemann, van Wesemann Travel wist dan ook niet wat hij hoorde en kon het er niet bij laten zitten. Op 17 juni plaatst hij het onderstaande bericht op Twitter waarin hij zegt: “Dove mensen als passagiers zijn bij Transavia verboden alleen te gaan vliegen. Krankzinnig.”
@JohanWesemann@ANoordhoff Dove passagiers zijn, ook als ze alleen reizen, van harte welkom! 2/2
— Transavia (@transavia) June 17, 2015
Transavia zag het bericht en reageerde meteen met een positief tegenbericht. De informatie was volgens hen niet correct en zou worden aangepast. Verder liet Transavia nog expliciet weten via Twitter dat doven echt geen begeleider nodig hebben om met hun maatschappij te mogen vliegen!
@ANoordhoff @JohanWesemann De informatie is inderdaad niet correct. De website wordt aangepast. Dove mensen kunnen gewoon met ons vliegen!
— Transavia(@transavia) 18 juni 2015
Wet gelijke behandeling handicap of chronische ziekte
Dat de aanpassing van de Wet gelijke behandeling handicap of chronische ziekte nog niet van kracht is, betekent dat vliegmaatschappijen nu in feite nog mogen eisen dat doven met een begeleider reizen. Gelukkig gaat dat veranderen. In de nieuwe wet mag het onderscheid op basis van een handicap of chronische ziekte niet meer gemaakt worden. Uit de uitzending van Kassa van 11 september blijkt overigens dat niet alleen doven dit probleem tegenkomen, ook blinden ondervinden de nodige problemen bij het boeken van een reis. In de uitzending het verhaal van reisbureau TUI die twee blinde mensen had geweigerd.
Gelukkig is het probleem bij Transavia voor dove mensen nu opgelost.
Rechtshulploket
Ervaar je toch problemen bij het boeken van een reis?
Neem dan contact op met ons Rechtshulploket!