Op 14 september 2015 heeft een vervolggesprek plaatsgevonden over de notitie Landelijke regeling die Dovenschap en de andere belangenorganisaties van doven en slechthorenden, met de beroepsverenigingen van tolken op 2 april 2015 naar de politiek hebben gestuurd. Bij dit gesprek waren vertegenwoordigers aanwezig van het ministerie VWS, het ministerie SZW, het ministerie OCW en een afvaardiging van de VNG.
Opzet onderzoek tolkvoorziening besproken met belangenorganisaties
De drie ministeries hebben nu een onderzoeksopzet gemaakt. Het doel van het onderzoek is om de belangrijkste problemen in de huidige tolkvoorziening vast te stellen en te onderzoeken hoe deze problemen opgelost kunnen worden. Het gaat hierbij om oplossingen op de korte termijn, de middellange termijn en de lange termijn.
In dit onderzoek wordt gekeken naar de juridische, beleidsmatige, uitvoeringstechnische, maatschappelijke en financiële consequenties van de tolkvoorziening. Dovenschap en NBTG hadden enkele opmerkingen bij de huidige onderzoeksopzet. Deze zullen meegenomen worden in de uitwerking van de definitieve onderzoeksopzet.
Vanuit Dovenschap was Corrie Tijsseling aanwezig. Benny Elferink was aanwezig vanuit zijn functie als projectleider tolkvoorzieningen van de belangenorganisatie. Emmy Kauling, bestuurslid van de NBTG en Monica Hübner, beleidsmedewerker van de NBTG waren namens de beroepsverenigingen van tolken aanwezig.
Aanbesteding voor onderzoek naar tolkvoorziening
Doordat de kosten van het onderzoek boven een bepaald bedrag uitkomen, zal er een publieke aanbesteding komen. Dat betekent dat onderzoeksbureaus zich hierop kunnen inschrijven. Het onderzoek bevat in ieder geval een documenten-analyse, groepsgesprekken en diepte-interviews. Het onderzoek zou medio november 2015 moeten starten zodat het rapport in april 2016 klaar is.